Gratis kartor

Behöver du en karta över Sverige, Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annan större ort i Sverige eller utomlands? Kanske en hel Sverigekarta eller en för hela Europa? Här finner du flera bra kartor och alla är gratis!

Earth and Moon viewer - Här kan du se en kartor av jorden från valfri position. De är baserade på satellitbilder och man kan se gränsen mellan dag och natt - kontinenter och natur där det är dagsljus och ljuset från städerna där det är natt. Det finns även topografiska kartor och aktuella bilder från vädersatelliter samt bilder av månen.

Eniro kartor - De välkända kartorna från Gula Sidorna.

Google Earth - Det här är inte en karta direkt på nätet, utan ett gratis program som du laddar ner och installerar. Sedan kan du titta på Jorden från alla håll. Det är sammanfogade satellitbilder som visas och för flera större tätorter är de högupplösta så att det t.o.m. går att se bilar på gatorna. Det går också att överlagra information som gatunamn, landsgränser o.s.v. och man kan "luta" bilden för att se höjdskillnader vid berg och dalar. Det finns också vissa sökfunktioner för att hitta geografiska platser. Eftersom bilderna och den övriga informationen laddas ner direkt över nätet medan du använder programmet bör man ha en någorlunda bra internetanslutning, men har man det är det väl värt att installera.

Google Maps har sverigekarta och kartor över andra länder. Man kan zooma från hela landet ända ner till gatunivå och panorera genom att dra kartan över skärmen med muspekaren. Det går också att söka efter olika saker genom att skriva in ett sökord, t.ex. flygplats, och ange en stad eller ungefärlig plats.

Gmaps Pedometer är bra om du vill mäta ut en sträcka som t.ex. joggingrundan. Zooma in och klicka sedan på "start recording", markera punkter längs slingan och du får sträckan beräknad. Det går också att spara slingan i form av ett bokmärke. Kartan utgår från USA. För att visa Sverige, klicka och dra kartan eller skriv in "sweden" eller engelska namnet på någon av våra större städer i sökfältet överst.

Karta över Göteborg från Stadskartan.se.

MapQuest är en bra karttjänst. Den har en bra karta för USA, men finns nu även för ett stort antal andra länder, bl.a. finns en sverigekarta. Klicka för att zooma in. Det går att få detaljerade vägbeskrivningar mellan två adresser, med minikartor som visar varje delsträcka. För en del länder kan du också skriva in en adress och få reda på vad som finns i närheten i form av t.ex. restauranger.

Map24 är en mycket innehållsrik tjänst. Det finns kartor och vägbeskrivningar för mängder av länder: Sverige, USA, stora delar av Europa, m.m. Du kan söka på adresser eller leta dig fram genom att panorera och zooma. Anger du en adress kan du också söka efter saker som finns i närheten, t.ex. restauranger, sevärdheter och mycket annat i ett flertal kategorier.

Stadsbyggnadskontoret i Malmö har en karta över Malmö. Den har det vanliga med panorering, zoom och sök, men det finns även flygfoto och en särskild karta med cykelvägar utmarkerade.

Stockholms Stadsbyggnadskontor KartagoWeb - Här finns en gratis karta över Stockholm. Det går att zooma och panorera stockholmskartan, men du kan också söka efter gatuadresser, fastigheter, och historiska orsaker till gatunamn. Det går även att studera en karta över pågående planer och mycket mer.

Sveriges Nationalatlas ska beskriva Sverige "...utifrån fyra huvudområden: Landet, Försörjningen, Människans landskap samt Levnadsförhållanden och livsvillkor". De kallar det själva för en "illustrerad bok med interaktiva kartor". Verkligt detaljerad information finns hittills bara om Västra Götaland, men fler län lär följa.

TerraServer.com - Här finns en stor samling satellitbilder och flygfoton över hela världen. Kanske kan du hitta en bild av ditt eget kvarter?
Gratisa: Billigt och bra :-)