Gratis ringsignaler

Är du trött på din gamla ringsignal? Piffa upp din mobil med nya fräscha ringsignaler, sms-ljud och larm. Jag ska här beskriva lite kort hur man kan fixa sina egna unika mp3-ringsignaler till mobilen, precis som man vill ha dem och helt gratis. Är man lite händig med datorn är det inte så svårt och har man gjort det ett par gånger är det busenkelt. Då kan man också snabbt göra speciella ringsignaler och skicka som kul överaskningspresenter till kompisar. Fast det gäller att man har en någorlunda modern mobil som kan ta emot mp3-filer från datorn via USB eller liknande.

Det första du behöver göra är att ladda ner och installera det här gratis programmet för ljudredigering. Se också till att ladda ner tillbehöret som heter LAME, för det behövs för att exportera den färdiga ringsignalen som mp3.

När du har gjort det är det dags att spela in ljudet du vill ha som grund i ringsignalen. Antingen kan du spela in något själv med mikrofon och lägga på effekter som att ändra tonhöjden och lägga på eko eller liknande, eller så kan du ta ett ljud från någon annan källa och redigera ihop. Du kan tex ta ett kort klipp ur en låt som du har på datorn eller en CD, eller kanske något coolt på nätet, tex Youtube. Spela bara upp klippet du vill spela in och tryck på inspelningsknappen i programmet och sedan stopp när det är klart. Se till att få lite marginal runt ljudet du vill använda. Justera också inspelningsvolymen så att det blir lagom nivå. Inte för svagt, men inte heller med så hög volym att ljudkurvan ser ut att klippas av i topparna.

Nu har du ett grundljud att jobba vidare med. Spara projektet! Programmet kraschar ibland, i alla fall den version jag har för tillfället. Det är alltså bra att spara ofta för att inte förlora sitt arbete och tvingas göra om en massa.

När du nu har den önskade ljudsekvensen och lite mer runt om kan du trimma ner den så att du får bort oönskade delar i början och slutet. Ett sätt är att markera bara den bit du vill ha kvar och sedan gå in i menyn "Edit" och välja alternativet "Trim". Då tas omarkerat ljud bort. Om det är ett lite längre klipp kan du också markera oönskat ljud före klippet och i "Edit"-menyn välja "Cut". Sedan gör du likadant i slutet. Om man gör på det sättet kan det vara lättare att zooma in också. För att undvika plötsliga hack precis i början och slutet kan det vara bra att markera en liten bit i varje ände och i menyn "Effect" välja "Tona in" respektive "Tona ut".

Nu kan du jobba vidare med lite effekter eller vad du nu vill, kanske mixa in flera ljud i ett nytt ljudspår efter det första. När du är nöjd, spara projektet igen och gå sedan till "File"-menyn och "Exportera som mp3".

Nu har du förhoppningsvis en helt unik och cool ringsignal i en mp3 som du kan föra över till din mobil!

Om man inte orkar fixa en egen ringsignal kan man förstås ladda ner en istället. Tyvärr har dock de flesta sajter som tidigare erbjöd gratis ringsignaler slutat med det och flera av dem har dessutom börjat använda väldigt tvivelaktiga metoder där man blir pålurad ett abonnemang som drar pengar varje månad fast man bara tror att man beställt en ringsignal. Det går dock fortfarande att ladda ner gratis ringsignaler utan medlemsskap eller registrering hos Polyphone.
Gratisa: Billigt och bra :-)