Gratis ritprogram

Kraftfulla ritprogram som Photoshop och Paint Shop Pro är ofta mycket dyra och kan kosta flera tusen kronor. Å andra sidan är program som t.ex. Paint som följer med Windows väldigt avskalade och det går knappast att skapa något av värde med dem. Det finns dock undantag. The GIMP är ett lysande sådant. Det är ett mycket bra program som i många stycken är väl så kraftfullt som de kommersiella professionella programmen, men det är helt gratis. Anledningen är att det är ett s.k. open source-projekt, d.v.s. mängder programerare utvecklar olika delar av det som ett fritidsintresse.

De enda nackdelarna med programmet är att installationen är lite bökig och att det ibland känns aningen ovant att hantera, men det kommer man snart över. Behöver du ett ritprogram för att modifiera digitala fotografier, skapa grafik till webb-sidor eller bara leka med bör du absolut testa the GIMP!

Installera the GIMP

Innan du installerar the GIMP behöver du först installera GTK+, som är ett s.k. "runtime environment" som behövs för programmets grafiska användargränssnitt. Det finns länkar till nerladdningssidor på The GIMPs hemsida. De har bara filer med källkod på själva hemsidan, men de länkar också till det färdigkompilerade programmet, vilket är det smidigaste alternativet.

Gå in på sidan Downloads och fortsätt ner till rubriken "Binaries for various platforms". Där länkar de till sidor där du kan ladda ner både GTK+ och the GIMP. Om du använder Windows kan du också gå direkt till den här eller den här sidan. Det finns också filer för hjälpfunktioner som du kan ladda ner och installera separat.

Innan du installerar the GIMP kan det dock vara idé att först läsa lite mer om programmet på hemsidan. En kort recension och några omdömmen från användare finns på Download.com, men ladda hellre ner programmet från de andra sidorna för de versionerna är ofta mer aktuella. Om du väljer att prova på the GIMP är det viktigaste återigen att komma ihåg att installera GTK+ först, för annars fungerar det inte alls.

Manual till the GIMP

Det finns flera gratis manualer på hemsidan och andra ställen på nätet. Små manualer på svenska finns här och här. En mer omfattande manual på engelska finns här.
Gratisa: Billigt och bra :-)