Gratis spel

Här är några roliga gratis spel som du kan spela online eller ladda ner till din dator.

Gratis flerpersoners spel online

I de här spelen spelar man flera personer tillsammans, med eller mot varandra. Man spelar direkt i sin webläsare, men några av spelen kan behöva flash eller java för att fungera.

Betapet.com - Här kan du spela betapet, ett sällskapsspel av samma sort som alfapet/scrabble. Du måste registrera dig för att kunna spela, men det är helt gratis.

Funkypool.com har trevliga biljardspel. Du kan spela eightball och nineball online mot andra spelare. Gör upp om en match i chatten eller skapa bara ett spelbord och öva själv medan du väntar på att någon dyker upp.

Massiva multiplayer onlinespel

Det här är spel där tusentals spelare spelar tillsammans i stora spelvärldar. Man kan hålla på i veckor eller månader att spela och spelen funkar direkt i webläsaren.

Ikariam är ett spel där du ska bygga upp ett imperium i en övärld. Varje ö har en av fyra lyxresurser och för att nå framgång och växa måste du ägna dig åt handel eller plundring och på sikt grunda kolonier för att få stadig tillgång till resurserna du saknar. Det finns tusentals spelare i varje värld och du kan grunda eller gå med i allianser för att lättare få pålitliga handelspartners eller försvara dig mot fiender. Under tiden bedriver man forskning för att få nya möjligheter. Spelet spelas i realtid dygnet runt så vanligen gör man ett par saker och kan sedan ställa in en timer på någon timme i väntan på att man kan göra nästa sak. Åker man på semester och inte kan spela alls några dagar går det att frysa sitt spel i ett inaktivt läge. Spelet påminner om den klassiska serien Civilization eller andra onlinespel som Travian.

Runescape är ett MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-playing Game), dvs ett slags äventyrsinriktat rollspel online där du skapar din karaktär från grunden. Efter några korta introduktionsuppdrag på en liten ö får du ge dig ut helt fritt i spelvärlden. Du kan tjäna pengar genom att ägna dig åt näringar som gruvbrytning och smide, fiskeri eller timmerhuggande eller liknande för att få varor att använda i byteshandel. Ett annat alternativ är att helt enkelt resa omkring och kämpa mot olika monster eller försörja dig som rövare. Samtidigt utvecklas din karaktärs skicklighet beroende på vad du ägnar dig åt. Det finns också ett antal äventyr att ge sig ut på. Spelvärlden är väldigt stor och det finns oftast tiotusentals spelare inne samtidigt.

Gratis små spel online

Det här är snabba småspel som man spelar själv några minuter i taget.

Camper-Strike är ett litet spel där man som "camper" får öva prickskytte på förbipasserande mål på flera av de klassiska banorna i Counter-Strike.

Web Sudoku låter dig lösa sudokun i olika svårighetsgrader direkt online.

Online shooters

Det här är shooters, där man springer omkring och skjuter mot fiender, antingen individuellt eller i lag.

Battlefield Heroes är ett spel som körs i webläsaren. Första gången laddas det dock ner en del filer för installation, vilket kan ta en stund, men i gengäld är spelet ganska avancerat. Man spelar i ett av två lag och som en av tre olika klasser. Man kan välja mellan en vanlig soldat som är hyfsad all-round, en commando med prickskyttegevär och smygförmåga, eller en specialist med tunga vapen. Man ska ta kontrollpunkter dels för att det låter lagets spelare spawna mer strategiskt på banan och på vissa banor för att få bättre tillgång till fordon: stridsvagnar, flygplan och jeepar. Först skapar man ett konto och en karaktär att spela med. Den sparas till senare speltillfällen och får bättre förmågor i takt med att man samlar poäng i spelet. Betalar man lite kan man också välja festliga kläder och annat till sina karaktärer, samt köpa sig bonusförmågor.

Quake Live är ett spel i Quake-serien, dvs en förstapersonspangare, men spelas i en webläsare. Man registrerar ett konto och spelar sedan en träningsmatch på 10 minuter mot en bot för att få sin skicklighetsnivå uppskattad innan man kan delta på de vanliga servrarna. Vanligen är det spel som capture-the-flag i lag.

Gratis spel att ladda ner

De här gratis spelen måste du först ladda ner och installera för att kunna spela.

Steampowered har en avdelning med gratis spel. Det är alltså i flera fall spel i full kommersiell kvalitet, som inte kostar något att spela, men där man vanligen kan köpa till föremål och annat innehåll till spelet. För att kunna spela måste man dock först installera och registrera sig på Steam och sedan ladda ner spelen.

Gratis kvalitetsdataspel är en norsk sajt inriktad på gratis pc-spel som man kan ladda ner. Spelen är indelade i flera kategorier och det finns beskrivningar och skärmbilder. Flera av dem är riktigt gamla klassiker från tidigt 80-tal som kanske inte står sig så väl jämfört med dagens spel, men som ändå kan bjuda på en nostalgitripp.

Liberated Games samlar information om spel där rättighetsinnehavarna numera tillåter laglig och fri nerladdning av äldre spel, vilket gör dem gratis för den som vill ha dem. De flesta spelen är från 90-talet eller sent 80-tal.

Facade är ett interaktivt drama där du umgås med dina goda vänner Gary och Trip, ett par i trettioårsåldern, under en kväll i deras lägenhet. Plötsligt blir stämningen otrevlig och beskyllningar börjar flyga fram och tillbaka. Du blir en viktig del i hur konflikten kommer att lösas...

Gratis spelsajter

Här är några sajter som har massor av gratis spel online.

Yahoo! Games - Här finns mängder av spel, bl.a. klassiska spel som schack, kortspel som poker och olika pussel- och arkadspel och mycket annat. Du behöver registrera dig för att kunna spela, men det ger dig också tillgång till flera av de andra tjänster Yahoo! erbjuder.

Casual Girl Gamer är en blog som tipsar om enkla småspel på nätet. Många av tipsen är riktigt bra.

SR Barnwebben har ett antal små spel som kanske främst är roliga för barn.
Gratisa: Billigt och bra :-)